Department of Public Health, Universitas Diponegoro,Jalan Prof. Jacub Rais, Kampus Universitas Diponegoro, Tembalang, Semarang, Kode Pos 50275, Indonesia
BibTex Citation Data :
@article{MKMI62936, author = {Minnatun Nadziroh and Sri Achadi Nugraheni and Naintina Lisnawati}, title = {Kontribusi Tingkat Kecukupan Protein dan Lemak dari Food Delivery dan Makanan Harian Terhadap Kejadian Overweight pada Mahasiswa Universitas Diponegoro}, journal = {MEDIA KESEHATAN MASYARAKAT INDONESIA}, volume = {23}, number = {4}, year = {2024}, keywords = {Asupan gizi; overweight; food delivery}, abstract = { Latar belakang: Kegemukan merupakan salah satu masalah kesehatan yang perlu diprioritaskan karena prevalensinya terus meningkat setiap tahun. Hasil Riskesdas 2018 menunjukkan bahwa prevalensi kegemukan di Indonesia meningkat dari 11,5% di tahun 2013 menjadi 13,6% di tahun 2018. Pengguna aplikasi food delivery seperti GrabFood meningkat dari 20,9% di tahun 2020 menjadi 49% di tahun 2022. Hal ini akan berkontribusi pada seringnya konsumsi makanan tinggi karbohidrat dan lemak namun rendah serat dan nutrisi lainnya. Jika berlangsung dalam jangka waktu yang lama, dapat menyebabkan kelebihan berat badan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kontribusi antara asupan zat gizi dari aplikasi pesan antar makanan dan makanan sehari-hari dengan kejadian overweight pada mahasiswa Universitas Diponegoro. Metode: Penelitian ini termasuk penelitian observasional dengan desain case control. Populasi penelitian meliputi seluruh mahasiswa Universitas Diponegoro angkatan 2020. Subjek penelitian terdiri dari 43 orang kelompok kasus (overweight) dan 43 orang kelompok kontrol (normal) yang dipilih menggunakan teknik simple random sampling. Analisis data dilakukan menggunakan analisis chi-square. Hasil: Tingkat kecukupan protein dari makanan harian (p=0,018, OR= 3,150), tingkat kecukupan lemak dari makanan harian (p=0,017, OR= 3,205), tingkat kecukupan lemak dari food delivery (p=0,023, OR= 3,285) dan aktivitas fisik (p=0,05, OR= 2,593) adalah faktor risiko kejadian overweight pada mahasiswa. Simpulan: Tingkat kecukupan protein dan lemak dari makanan harian, tingkat kecukupan lemak dari food delivery serta aktivitas fisik merupakan faktor risiko kejadian overweight pada mahasiswa Universitas Diponegoro. Kata kunci: Asupan gizi, overweight, food delivery ABSTRACT Title: Contribution The Adequacy Level Of Protein and Fat From Food Delivery and Daily Food To The Incidence Of Overweight In Diponegoro University Students Background: Overweight is a health issue that needs to be prioritized due to its increasing prevalence every year. Based on the results of Riskesdas 2018, it is shown that the prevalence of overweight in Indonesia has increased from 11.5% in 2013 to 13.6% in 2018. The consumer of food delivery applications such as GrabFood has increased from 20.9% in 2020 to 49% in 2022. This will contribute to the frequent consumption of high carbohydrate dan fat but low in fiber and other nutrients. If this continues for a long time, it will lead to overweight. This study aims to identify the contribution between nutritional intake from food delivery applications and daily food with the incidence of overweight in Diponegoro University students. Method: This research is an observational study with a case control design. The population in this study were all Diponegoro University students class of 2020. The research subjects consisted of 43 people in the case group (overweight) and 43 people in the control group (normal) was selected using simple random sampling technique. The analysis of the research was conducted by using chi-square. Result: The result in this study is the adequacy level of protein from daily food (p=0,018, OR=3,150), the adequacy level of fat from daily food (p=0,017, OR=3,205), the adequacy level of fat from food delivery (p=0,023, OR=3,285) and physical activity (p=0,05, OR=2,593) are a risk factors for overweight in college students. Conclusion: the adequacy level of protein and fat from daily foods, the adequacy level of fat from food delivery and physical activity are a risk factors for overweight in college students. Keywords: Nutrition intake, overweight, food delivery. }, issn = {2775-5614}, pages = {379--386} doi = {10.14710/mkmi.23.4.379-386}, url = {https://ejournal.undip.ac.id/index.php/mkmi/article/view/62936} }
Refworks Citation Data :
Latar belakang: Kegemukan merupakan salah satu masalah kesehatan yang perlu diprioritaskan karena prevalensinya terus meningkat setiap tahun. Hasil Riskesdas 2018 menunjukkan bahwa prevalensi kegemukan di Indonesia meningkat dari 11,5% di tahun 2013 menjadi 13,6% di tahun 2018. Pengguna aplikasi food delivery seperti GrabFood meningkat dari 20,9% di tahun 2020 menjadi 49% di tahun 2022. Hal ini akan berkontribusi pada seringnya konsumsi makanan tinggi karbohidrat dan lemak namun rendah serat dan nutrisi lainnya. Jika berlangsung dalam jangka waktu yang lama, dapat menyebabkan kelebihan berat badan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kontribusi antara asupan zat gizi dari aplikasi pesan antar makanan dan makanan sehari-hari dengan kejadian overweight pada mahasiswa Universitas Diponegoro.Metode: Penelitian ini termasuk penelitian observasional dengan desain case control. Populasi penelitian meliputi seluruh mahasiswa Universitas Diponegoro angkatan 2020. Subjek penelitian terdiri dari 43 orang kelompok kasus (overweight) dan 43 orang kelompok kontrol (normal) yang dipilih menggunakan teknik simple random sampling. Analisis data dilakukan menggunakan analisis chi-square.Hasil: Tingkat kecukupan protein dari makanan harian (p=0,018, OR= 3,150), tingkat kecukupan lemak dari makanan harian (p=0,017, OR= 3,205), tingkat kecukupan lemak dari food delivery (p=0,023, OR= 3,285) dan aktivitas fisik (p=0,05, OR= 2,593) adalah faktor risiko kejadian overweight pada mahasiswa.Simpulan: Tingkat kecukupan protein dan lemak dari makanan harian, tingkat kecukupan lemak dari food delivery serta aktivitas fisik merupakan faktor risiko kejadian overweight pada mahasiswa Universitas Diponegoro.
Kata kunci: Asupan gizi, overweight, food delivery
ABSTRACTTitle: Contribution The Adequacy Level Of Protein and Fat From Food Delivery and Daily Food To The Incidence Of Overweight In Diponegoro University Students
Background: Overweight is a health issue that needs to be prioritized due to its increasing prevalence every year. Based on the results of Riskesdas 2018, it is shown that the prevalence of overweight in Indonesia has increased from 11.5% in 2013 to 13.6% in 2018. The consumer of food delivery applications such as GrabFood has increased from 20.9% in 2020 to 49% in 2022. This will contribute to the frequent consumption of high carbohydrate dan fat but low in fiber and other nutrients. If this continues for a long time, it will lead to overweight. This study aims to identify the contribution between nutritional intake from food delivery applications and daily food with the incidence of overweight in Diponegoro University students.Method: This research is an observational study with a case control design. The population in this study were all Diponegoro University students class of 2020. The research subjects consisted of 43 people in the case group (overweight) and 43 people in the control group (normal) was selected using simple random sampling technique. The analysis of the research was conducted by using chi-square.Result: The result in this study is the adequacy level of protein from daily food (p=0,018, OR=3,150), the adequacy level of fat from daily food (p=0,017, OR=3,205), the adequacy level of fat from food delivery (p=0,023, OR=3,285) and physical activity (p=0,05, OR=2,593) are a risk factors for overweight in college students.Conclusion: the adequacy level of protein and fat from daily foods, the adequacy level of fat from food delivery and physical activity are a risk factors for overweight in college students.
Keywords:Nutrition intake, overweight, food delivery.
Article Metrics:
Last update:
Last update: 2025-06-03 13:22:42