Sistem Informasi Stok Gudang Koperasi Menggunakan Supply Chain Management

The cooperative is faced with the problem of how to keep the availability of goods in the warehouse sufficient, not experiencing upperstock or understock in the stock inventory system. The Supply Chain Management approach can help overcome the problem of availability of goods by integrating suppliers efficiently. The study aims to produce information about the stock of goods and the number of orders for the next period so that it can make a suitable budget plan. Collecting data is the first step and then designing the pattern of supply chain management flow, supply chain management strategies include the use of pareto ABC classification to give priority to supervision of inventory and determination of purchase points by calculating Economy Order Quantity (EOQ), process flow, implementation and testing. The system produces goods stock information that is able to provide accurate information about the remaining stock of goods in the warehouse along with calculation calculations for the purchase of each item at an economical price and amount, for the determination of product reorder time (Reorder Point), the average product lead time is 2 days, the usage rate per day for rice is 0.34 and the safety stock of rice is 20 sacks so that if the rice has reached the 3 point sack then the cooperative must re-order. The test results using usability test showed that 66.66% of the questions were able to be answered by the respondents and the test results between 65-84% were declared good so that the application was feasible and usable.
Article Metrics:
- Ang, H., 2014. Model Supply Chain Management dan Perancangan Aplikasi E-SCM Pada PT Indofood Sukses Makmur Tbk Bogasari Flour Mills Division. The Winners, 15(1), 72-84
- Chopra, S., Meindl, P., 2007. Supply Chain Management. M. Pfaltzgraff, Ed, Third Edi, Upper Saddle River, New Jersey: Perason Education, Inc
- Heizer, J., Render, B., 2006. Operations Management. M. Pfaltzgraff, Ed, Eight Edi, Upper Saddle River, New Jersey: Perason Education, Inc
- Hong, X., Indriyani, R., 2015. Analisis inventory management pada PT Sarana Lubritama Semesta. Agora 3(1), 470-476
- Hugos, M. 2003., Essentials of Supply Chain Management. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc
- Indrajit, R.E., Djokopranoto, R., 2002. Konsep Manajemen Supply Chain. Grasindo. Jakarta
- Parwati, I., Andrianto, P. 2009., Metode supply chain management untuk menganalisis bullwhip effect guna meningkatkan efektivitas sistem distribusi produk. Jurnal Teknologi, 2(1), 47-52
- Permadi, R.W., Mahendra, Y.A.S., 2014. Evaluasi pencatatan sistem pergudangan pada koperasi hikmah Pacitan. Speed- Sentra Penelitian Engineering dan Edukasi, 6(4), 59-63
- Purwanto, H., Alfiani, D., 1994. Perancangan Sistem Informasi Pengendalian persediaan barang dengan pendekatan supply chain management pada PT. Kereta Api Balai Yasa. Sintelis, 1, 31-32
- Puspika, J., Anita, D., 2013. Inventory control dan perencanaan persediaan bahan baku produksi roti pada pabrik roti bobo Pekanbaru. Jurnal Ekonomi, 21(September), 1-15
- Saputro, P., Aryadita, H., Priyambadha, B., 2017. Pengembangan sistem informasi electronic supply chain management (studi kasus: CV. Baiducha Technology). Jurnal Pengembangan Teknologi Informasi dan Ilmu Komputer, vol. 2, no. 4, p. 1382-1389
Last update: 2021-03-05 04:41:03
Last update: 2021-03-05 04:41:05
Penulis yang mengirimkan naskah harus memahami dan menyetujui bahwa jika diterima untuk dipublikasikan, hak cipta dari artikel adalah milik JSINBIS dan Universitas Diponegoro sebagai penerbit jurnal.
Hak cipta (copyright) meliputi hak eksklusif untuk mereproduksi dan memberikan artikel dalam semua bentuk dan media, termasuk cetak ulang, foto, mikrofilm dan setiap reproduksi lain yang sejenis, serta terjemahan. Penulis mempunyai hak untuk hal-hal berikut:
- menggandakan seluruh atau sebagian materi yang dipublikasikan untuk digunakan oleh penulis sendiri sebagai bahan pengajaran di kelas atau bahan presentasi lisan dalam berbagai forum;
- menggunakan kembali sebagian atau keseluruhan materi sebagai bahan kompilasi bagi karya tulis penulis;
- membuat salinan dari bahan yang dipublikasikan untuk didistribusikan di lingkungan institusi tempat penulis bekerja.
JSINBIS dan Universitas Diponegoro serta Editor melakukan segala upaya untuk memastikan bahwa tidak ada data, pendapat atau pernyataan yang salah atau menyesatkan yang dipublikasikan di jurnal ini. Isi artikel yang diterbitkan di JSINBIS adalah tanggung jawab tunggal dan eksklusif dari masing-masing penulis.