skip to main content

PEMBUATAN KITOSAN DARI LIMBAH CANGKANG UDANG SERTA APLIKASINYA DALAM MEREDUKSI KOLESTEROL LEMAK KAMBING

*Hargono Hargono  -  Jurusan Teknik Kimia Fakultas Teknik UNDIP Semarang, Indonesia
Abdullah Abdullah  -  Jurusan Teknik Kimia Fakultas Teknik UNDIP Semarang, Indonesia
Indro Sumantri  -  Jurusan Teknik Kimia Fakultas Teknik UNDIP Semarang, Indonesia

Citation Format:
Abstract

Kitosan adalah hasil proses deasetilasi dari senyawa kitin yang banyak terdapat dalam kulit luar hewan golongan Crustaceae seperti udang dan kepiting. Bila dikonsumsi di dalam tubuh manusia Kitosan bisa berfungsi menyerap lemak. Kemampuan Kitosan untuk menyerap lemak tergantung pada derajat deasetilasinya. Percobaan dibagi dalam dua tahap. Tahap pertama adalah pembuatan Kitosan dari kulit udang, dengan variasi konsentrasi NaOH masing-masing 20, 30, 40 dan 50% (% berat). Kitosan yang dihasilkan dari proses ini dianalisis derajat deasetilasinya dengan FTIR. Tahap kedua adalah proses penyerapan lemak menggunakan Kitosan dengan derajad deasetilasi paling besar. Variabel penelitian adalah ekstrasi  masing-masing  10, 30, 45, 60 menit. massa lemak yang ditambahkan ke dalam 50 ml lemak masing-masing 1, 2, 3, 4, 5, 6, dan 7 gr. Lemak kemudian dianalisis kadar kolesterolnya dengan Spektrofotometri. Hasil penelitian menunjukkan bahwa derajat deasetilasi Kitosan  paling tinggi adalah 82,98% yang didapat dari proses deasetilasi menggunakan konsentrasi NaOH 50%, sedangkan kondisi yang efektif proses penyerapani lemak adalah pada konsentrasi (g/ml) berat Kitosan 5 gr  di dalam 50 ml lemak serta waktu penyerapani lemak 60 menit menunjukkan derajad penyerapan kolesterol sebesar 45,46%

Fulltext View|Download
Keywords: derajad deasetilasi, kitosan, kolesterol

Article Metrics:

Last update: 2021-06-19 05:53:14

  1. Optimization of Agitation Rate in Bioreactor Increases Chitinase Activity ofSerratia marcescensPT6

    E3S Web of Conferences, 127 , 2020. doi: 10.1051/e3sconf/202014703019
  2. Optimization of Colloidal Chitin and Inoculum Concentration in Chitinase Production byStreptomycessp. PB2 Using Response Surface Methodology

    E3S Web of Conferences, 127 , 2020. doi: 10.1051/e3sconf/202014703011
  3. The Production of Nanoparticles Chitosan from Crustaceans Shell Using the Top-down Method

    E3S Web of Conferences, 127 , 2020. doi: 10.1051/e3sconf/202014703025
  4. Optimization of Agitation Rate in Bioreactor Increases Chitinase Activity of Serratia marcescens PT6

    E3S Web of Conferences, 127 , 2020. doi: 10.1051/e3sconf/202014703019
  5. Chitinase Activity of Serratia marcescens PT-6 Cultured in Bioreactor with Various Aeration Rate

    E3S Web of Conferences, 127 , 2020. doi: 10.1051/e3sconf/202014703010
  6. Analysis of Water Quality Around the Coast Based on Physical Parameters (Temperature, Salinity and Metal Content) using Wireless Network System

    Nuril Akhyar, Kerista Sebayang, Kurnia Sembiring. International Journal of Scientific Research in Science, Engineering and Technology, 2020. doi: 10.32628/IJSRSET207475
  7. Adsorption of Metal Ion Manganese (Mn) in Sodium Silicate Solution using Chitosan

    Journal of Physics: Conference Series, 127 (1), 2021. doi: 10.1088/1742-6596/1912/1/012037
  8. Microwave-Assisted Hydrolysis of Chitosan from Shrimp Shell Waste for Glucosammine Hydrochlorid Production

    Ahmad Zaeni, Endang Safitri, Badrotul Fuadah, I Nyoman Sudiana. Journal of Physics: Conference Series, 127 , 2017. doi: 10.1088/1742-6596/846/1/012011
  9. Chitinase activity ofPseudomonas stutzeriPT5 in different fermentation condition

    IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 127 , 2018. doi: 10.1088/1755-1315/139/1/012042
  10. Optimization of Colloidal Chitin and Inoculum Concentration in Chitinase Production by Streptomyces sp. PB2 Using Response Surface Methodology

    E3S Web of Conferences, 127 , 2020. doi: 10.1051/e3sconf/202014703011
  11. The utilization of activated carbon from cassava stems on the glucose and cholesterol adsorption

    S Mutiaradini, L Efiyanti, G Pari, B M Soebrata. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 127 , 2021. doi: 10.1088/1757-899X/980/1/012028
  12. Chitinase Activity ofSerratia marcescensPT-6 Cultured in Bioreactor with Various Aeration Rate

    E3S Web of Conferences, 127 , 2020. doi: 10.1051/e3sconf/202014703010

Last update: 2021-06-19 05:53:14

  1. Increasing chitinase activity of serratia marcescens PT-6 through optimization of medium composition

    Agustiar A.A.. Squalen Bulletin of Marine and Fisheries Postharvest and Biotechnology, 14 (3), 2019. doi: 10.15578/squalen.v14i3.414
  2. Microwave-Assisted Hydrolysis of Chitosan from Shrimp Shell Waste for Glucosammine Hydrochlorid Production

    Ahmad Zaeni, Endang Safitri, Badrotul Fuadah, I Nyoman Sudiana. Journal of Physics: Conference Series, 127 , 2017. doi: 10.1088/1742-6596/846/1/012011
  3. The utilization of activated carbon from cassava stems on the glucose and cholesterol adsorption

    S Mutiaradini, L Efiyanti, G Pari, B M Soebrata. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 127 , 2021. doi: 10.1088/1757-899X/980/1/012028