BibTex Citation Data :
@article{IJFST8104, author = {Nurcahyo Kursistiyanto and Sutrisno Anggoro and Suminto Suminto}, title = {PENAMBAHAN VITAMIN C PADA PAKAN DAN PENGARUHNYA TERHADAP RESPON OSMOTIK (Addition of Ascorbic Acid in Feed and Effects on Osmotic Responses, Feed Efficiency and Growth of Gesit Tilapia (Oreochromis sp) in Various Osmolarity of Water Medium)}, journal = {Saintek Perikanan : Indonesian Journal of Fisheries Science and Technology}, volume = {8}, number = {2}, year = {2013}, keywords = {}, abstract = { Vitamin C yang tepat dalam pakan diharapkan dapat meningkatkan efisiensi pakan dan pertumbuhan ikan nila gesit yang dipelihara pada media dengan osmolaritas berbeda. Tujuan dari penelitian ini (1) untuk menguji respon osmotik, efisiensi pakan dan pertumbuhan ikan nila gesit dalam berbagai osmolaritas media (2) mengetahui pengaruh penambahan vitamin C pada pakan yang diharapkan mampu memperbaiki respon osmotik (3) meningkatkan efisiensi pakan dan pertumbuhan ikan nila gesit yang dipelihara pada media dengan tingkat osmolaritas berbeda. Hewan uji yang digunakan adalah benih ikan nila gesit dengan bobot 6.22 ± 0.089 . Metode yang digunakan adalah metode eksperimental uji laboratoris. Rancangan percobaan yang dipergunakan dalam penelitian ini adalah Rancangan Acak Lengkap dengan pola Faktorial, dengan 3 kali pengulangan. Perlakuan kelompok pertama (A) osmolaritas media yang berbeda yaitu (5.41, 141.34, 288.08, 434.83, 581.57 dan 728.31 mOsm/L H 2 O) , sedangkan kelompok perlakuan kedua (B) adalah vitamin C ditambahkan pada makanan dengan dosis 100 mg (kg pakan) -1 dan 150 mg (kg pakan) -1 . Sampling dilakukan 45 hari yang dipergunakan untuk menentukan pertumbuahan bobot biomassa, tingkat konsumsi pakan, efisiensi pemanfaatan pakan, protein efisiensi ratio, laju pertumbuhan spesifik dan kelulus hidupan. Data dianalisis dengan analisis kovarians (ANCOVA) dan polinomial orthogonal. Untuk mengetahui perbedaan perlakuan diuji dengan uji F dengan program SPSS versi 17 . Hasil penelitian menunjukkan bahwa berbagai osmolaritas media air memiliki pengaruh yang signifikan (p < 0.01) dari semua variabel. Penambahan vitamin C dalam pakan memiliki pengaruh yang signifikan terhadap respon osmotik, dengan probabilitas sebesar 0.000 (p < 0.01), dan memiliki pengaruh yang signifikan (p < 0.05) terhadap pertumbuhan berat biomassa, efisiensi pakan dan rasio efisiensi protein. Interaksi antara media osmolaritas yang berbeda dan vitamin C memiliki pengaruh yang signifikan (p < 0.01) pada respons osmotik. Pertumbuahan bobot biomassa, tingkat konsumsi pakan, efisiensi pemanfaatan pakan, protein efisiensi ratio, laju pertumbuhan spesifik dan kelulus hidupan menunjukkan pola kuadrat. Kata kunci : Osmolaritas pada media, vitamin C, respon osmotik, effisiensi pakan , pertumbuhan. Proper ascorbic acid in feed is expected to increase the feed efficiency and growth of gesit tilapia were reared in various osmolarity of water medium . The purpose of this study (1) to examine the osmotic responses , feed efficiency and growth of gesit tilapia in various osmolarity of water medium (2 ) to examine the effect of proper ascorbic acid to osmotic responses, feed efficiency and growth of gesit tilapia , (3) examine the interaction between the various osmolarity of water medium and ascorbic acid to osmotic responses, feed efficiency and growth of gesit tilapia . The material used is a seed gesit tilapia weighing 6.22 ± 0.089. The research is experiments laboratory. Research using completely randomized design with factorial and three repplications. The first group treatment (A) osmolarity of water medium i.e. (5.41, 141.34, 288.08, 434.83, 581.57 and 728.31 mOsm/L H 2 O), whereas the second group treatment (B) is ascorbic acid added to the feed at a dose of 100 mg (kg of feed) -1 and 150 mg (kg of feed) -1 . 45 day old gesit tilapia maintenance and variables taken this research: were the osmotic responses, feed efficiency , growth, protein efficiency ratio, survival growth rate, energy retention and survival rate. Data were analyzed by analysis of covariance (ANCOVA) and orthogonal polynomial. To know the difference in treatment was tested using the F test with SPSS program version 17. The results showed that the various osmolarity of water medium have influence significant (p < 0.01) on all variables. An addition of ascorbic acid in feed have influence significant on the osmotic responses, with a probability of 0.000 (p < 0.01), and had a significant influence (p < 0.05) on the growth of biomass weight, feed efficiency and protein efficiency ratio. Interaction between various osmolarity of water medium and ascorbic acid have influence significant(p < 0.01) on the osmotic responses. The pattern of osmotic responses, feed efficiency, growth, protein efficiency ratio, survival growth rate and energy retention showed a quadratic pattern. Keywords : osmolarity of water medium ,ascorbic acid, osmotic responses, feed efficiency, growth . }, issn = {2549-0885}, pages = {66--75} doi = {10.14710/ijfst.8.2.66-75}, url = {https://ejournal.undip.ac.id/index.php/saintek/article/view/8104} }
Refworks Citation Data :
Vitamin C yang tepat dalam pakan diharapkan dapat meningkatkan efisiensi pakan dan pertumbuhan ikan nila gesit yang dipelihara pada media dengan osmolaritas berbeda. Tujuan dari penelitian ini (1) untuk menguji respon osmotik, efisiensi pakan dan pertumbuhan ikan nila gesit dalam berbagai osmolaritas media (2) mengetahui pengaruh penambahan vitamin C pada pakan yang diharapkan mampu memperbaiki respon osmotik (3) meningkatkan efisiensi pakan dan pertumbuhan ikan nila gesit yang dipelihara pada media dengan tingkat osmolaritas berbeda. Hewan uji yang digunakan adalah benih ikan nila gesit dengan bobot 6.22 ± 0.089. Metode yang digunakan adalah metode eksperimental uji laboratoris. Rancangan percobaan yang dipergunakan dalam penelitian ini adalah Rancangan Acak Lengkap dengan pola Faktorial, dengan 3 kali pengulangan. Perlakuan kelompok pertama (A) osmolaritas media yang berbeda yaitu (5.41, 141.34, 288.08, 434.83, 581.57 dan 728.31 mOsm/L H2O), sedangkan kelompok perlakuan kedua (B) adalah vitamin C ditambahkan pada makanan dengan dosis 100 mg (kg pakan)-1 dan 150 mg (kg pakan) -1. Sampling dilakukan 45 hari yang dipergunakan untuk menentukan pertumbuahan bobot biomassa, tingkat konsumsi pakan, efisiensi pemanfaatan pakan, protein efisiensi ratio, laju pertumbuhan spesifik dan kelulus hidupan. Data dianalisis dengan analisis kovarians (ANCOVA) dan polinomial orthogonal. Untuk mengetahui perbedaan perlakuan diuji dengan uji F dengan program SPSS versi 17. Hasil penelitian menunjukkan bahwa berbagai osmolaritas media air memiliki pengaruh yang signifikan (p < 0.01) dari semua variabel. Penambahan vitamin C dalam pakan memiliki pengaruh yang signifikan terhadap respon osmotik, dengan probabilitas sebesar 0.000 (p < 0.01), dan memiliki pengaruh yang signifikan (p < 0.05) terhadap pertumbuhan berat biomassa, efisiensi pakan dan rasio efisiensi protein. Interaksi antara media osmolaritas yang berbeda dan vitamin C memiliki pengaruh yang signifikan (p < 0.01) pada respons osmotik. Pertumbuahan bobot biomassa, tingkat konsumsi pakan, efisiensi pemanfaatan pakan, protein efisiensi ratio, laju pertumbuhan spesifik dan kelulus hidupan menunjukkan pola kuadrat.
Kata kunci : Osmolaritas pada media, vitamin C, respon osmotik, effisiensi pakan, pertumbuhan.
Proper ascorbic acid in feed is expected to increase the feed efficiency and growth of gesit tilapia were reared in various osmolarity of water medium . The purpose of this study (1) to examine the osmotic responses , feed efficiency and growth of gesit tilapia in various osmolarity of water medium (2 ) to examine the effect of proper ascorbic acid to osmotic responses, feed efficiency and growth of gesit tilapia , (3) examine the interaction between the various osmolarity of water medium and ascorbic acid to osmotic responses, feed efficiency and growth of gesit tilapia . The material used is a seed gesit tilapia weighing 6.22 ± 0.089. The research is experiments laboratory. Research using completely randomized design with factorial and three repplications. The first group treatment (A) osmolarity of water medium i.e. (5.41, 141.34, 288.08, 434.83, 581.57 and 728.31 mOsm/L H2O), whereas the second group treatment (B) is ascorbic acid added to the feed at a dose of 100 mg (kg of feed) -1 and 150 mg (kg of feed) -1. 45 day old gesit tilapia maintenance and variables taken this research: were the osmotic responses, feed efficiency , growth, protein efficiency ratio, survival growth rate, energy retention and survival rate. Data were analyzed by analysis of covariance (ANCOVA) and orthogonal polynomial. To know the difference in treatment was tested using the F test with SPSS program version 17. The results showed that the various osmolarity of water medium have influence significant (p < 0.01) on all variables. An addition of ascorbic acid in feed have influence significant on the osmotic responses, with a probability of 0.000 (p < 0.01), and had a significant influence (p < 0.05) on the growth of biomass weight, feed efficiency and protein efficiency ratio. Interaction between various osmolarity of water medium and ascorbic acid have influence significant(p < 0.01) on the osmotic responses. The pattern of osmotic responses, feed efficiency, growth, protein efficiency ratio, survival growth rate and energy retention showed a quadratic pattern.
Keywords : osmolarity of water medium ,ascorbic acid, osmotic responses, feed efficiency, growth.
Article Metrics:
Last update:
Last update: 2025-07-01 03:41:27
Authors who submit manuscripts do so with the understanding that, if accepted for publication, the copyright of the article will be transferred to Saintek Perikanan: Indonesian Journal of Fisheries Science and Technology, Faculty of Fisheries and Marine Science, Diponegoro University as the journal publisher. The copyright includes the rights to reproduce and distribute the article in all forms and media, including reprints, photographs, microfilm, and similar reproductions, as well as translations.
Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-SA 4.0). This license allows others to use, share, adapt, and redistribute the material in any medium or format, provided appropriate credit is given to the original author(s) and the journal, and that any derivative works are distributed under the same license.
Saintek Perikanan: Indonesian Journal of Fisheries Science and Technology, Faculty of Fisheries and Marine Science, Universitas Diponegoro, and the editors make every effort to ensure the accuracy of all data, opinions, and statements published in the journal. However, the content of each article and advertisement published in Saintek Perikanan is the sole responsibility of the respective authors and advertisers.
View My Stats