DETERMINATION OF GRANULATED SUGAR ALTERNATIVES USING ANALYTICAL HIERARCHICAL PROCESS (AHP)

In 2019, the government planned to achieve sugar self-sufficiency to meet domestic sugar needs. One type of sugar that is most consumed is granulated sugar. In Indonesia, various models, prices, and sizes of sugar are marketed. Competition for producers in selling their products is getting tighter, so they need to understand the criteria that influence consumers in buying granulated sugar. Research on sugar has been conducted, but until now, research on determining the criteria for sugar products has never been conducted. Many factors are the criteria for choosing sugar to be selected by consumers. To find out what alternatives and criteria are preferred by consumers, the method of Analytical Hierarchical Process (AHP) is used. AHP method consists of several stages that are: hierarchy determination, evaluation of criteria and alternatives, Synthesis of priority, logical consistency, and preference value. From the results of calculations that carried out, it was found that the quality and taste were the highest criteria as a reference for choosing sugar brands.
Article Metrics:
Last update: 2021-02-24 19:24:01
Last update: 2021-02-24 19:24:02
License URL: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0
Penulis yang mempublikasikan artikel pada jurnal J@ti Undip : Jurnal Teknik Industri ini setuju dengan ketentuan sebagai berikut:
- Hak cipta dari suatu artikel akan ditransfer ke Universitas Diponegoro sebagai penerbit dari J@ti Undip: Jurnal Teknik Industri ketika artikel diterima untuk publikasi. Transfer cipta mencakup hak eksklusif untuk mereproduksi dan mendistribusikan artikel, termasuk mencetak ulang, menerjemahan, reproduksi fotografi, mikrofilm, bentuk elektronik (offline atau online), atau reproduksi lain yang sejenis.
- Penulis menjamin bahwa isi artikel adalah asli dan bertanggung jawab penuh atas hak cipta dari bagian-bagian yang dikutip dari artikel yang dari sumber asli lainnya.
- Ketika penulis meng-upload artikel pada suatu website tertentu, penulis harus menjelaskan bahwa sumber artikel adalah jurnal J@ti Undip: Jurnal Teknik Industri dan bahwa Universitas Diponegoro adalah pemegang hak cipta, dan harus membuat link ke situs jurnal: http://ejournal.undip.ac.id/index.php/jgti/